Energi och känsloreglering – Om att leva med psykisk ohälsa och funktionshinder

Det känns som hela mitt liv just nu, cirkulerar kring energi. Hur jag ska kunna finna kraft, mer energi. Jag är nästan alltid så utpumpad, så kraftlös.
Jag har börjat att göra ett slags stapeldiagram, för att se hur min ungefärliga energi och stress nivå ser ut och ligger under dagarna. Och verkligheten läggs på plats.
Dagarna runt går jag med under 50% energi, och om jag har över det, så är det bar tur. Stress nivån ökas också oftast ju mer energi som försvinner. Jag går på en skör lina.
Och jag kan se, jag kan förstå varför jag har så svårt att kontrollera mina känslomässiga svängar. För hur ska man kunna ha kontroll, hur ska man kunna orka när energin inte finns där?
Det känns som, många gånger, att jag fixar allting med ren envis vilja. Som är bra att jag har i för sig, men vad jag önskar, och längtar efter är att mer energi kan finnas där. Så att jag inte behöver kämpa och slå mig genom varje dag, varje vecka och dess moment.
Jag vet att jag kommer lyckas någon gång i framtiden. Och som jag går i DBT så har jag en stor chans att lyckas med det.
Faktiskt så märker jag en markant skillnad nu, trots att jag bara har påbörjat en DBT behandling.
Jag märker hur jag börjar ta just den kontroll som jag inte har kunnat innan. Som jag har börjat att lyssna på mina känslor, som jag arbetar med acceptans och känsloreglering.
Och jag känner också att jag börja tycka om mig själv mer, jag kan faktiskt se mer och mer, att det som har hänt mig inte är mitt fel. Genom min barndom har jag varit i en invaliderande miljö. Jag har försökt genom hela min tid som barn och ungdom, men jag kunde inte prestera över mig själv, men det är inte mitt fel.
Men jag behöver acceptera för att kunna komma vidare, kunna leva med mina funktionshinder, IPS och dess problematik.
Jag vet att det är långt kvar, men en ny stig börjar visa sig.

Annonser

2 reaktioner på ”Energi och känsloreglering – Om att leva med psykisk ohälsa och funktionshinder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s