Den psykiska ohälsans baksida: Fysisk ohälsa

Att leva med psykisk ohälsa, också funktionshinder innebär inte bara att ha svårigheter psykiskt. Utan de svårigheter man har psykiskt, kan också ta ut sig på kroppen. Den fysiska delen kanske inte är en sak som utomstående, och omgivningen riktigt kan förstå. Att jag som bland annat har Aspergers syndrom skulle ”spela lat”, är inget jag gör.
Utan det är faktiskt så att min energinivå är så begränsad, som jag aldrig riktigt sover bra, har olika smärtor i kroppen (speciellt i ryggen) pågrund av en hög nivå av ångest. Jag drabbas återkommande av magsår från stressen som jag ofta drabbas utav. Jag kan väldigt lätt få huvudvärk av de perceptioner som jag kan uppleva starkare, och kanske mer annorlunda en andra.
Många som också lever med psykisk ohälsa, kan även behöva ta mediciner, men även där, så kan biverkningar påverka kroppen. Jag har både varit överviktig, och min menstruation blev även upphörd under flera år.

Sårbarheter, kallar jag det för.
Samtidigt som kraven kan vara höga, när förändringar sker, när omgivningen inte riktigt förstår en.
Det är inte lätt att leva med psykiska funktionsnedsättningar, och jag hoppas att samhället någon gång kan förstå det, eller i alla fall kunna acceptera.

Annonser

En reaktion på ”Den psykiska ohälsans baksida: Fysisk ohälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s