Om min självbiografiska prosa

Tanken kring min självbiografiska prosa är att gestalta min barndom, uttrycksfullt och känslomässigt.
Lyriken kommer att genomsyra språket, som jag i grund och botten är en diktare.
Händelser kommer inte vara i kronologisk ordning, och vissa händelser är inte helt identiska till den ursprungliga händelsen.

Boken kommer att vara uppdelad i två delar. Den första delen heter Svart. Svart kommer bli den delen som beskriver ensamheten och utanförskapet, även rädslan och sorgen som jag ofta bar på. Svart är den delen som beskriver hur det kan vara att leva med funktionshinder och psykisk ohälsa. Den andra delen heter Vit. Vit är den delen som beskriver den vändning som kom i mitt liv. Efter flera år av självdestruktiva beteenden började jag åter ta kontrollen över mitt liv, och framtid.

Tanken är att ge ut den självbiografiska prosan, som idag inte har en fast titel.
Som ett smakprov drar jag ut delar från självbiografin, utan att avslöja för mycket.
Men ni får ändå en chans till en liten blick utöver det skriftliga landskap, som är under process:

Utdrag från Prolog:
”Jag ser världen, det runt omkring suddigt, otydligt och djupt grumligt. Ansikten jag ser får aldrig en bestämd form. Rösterna jag hör blir ett eko jag aldrig kommer förstå. Så jag går tyst själv, över skolgårdens plan, tystnadens sus är bättre, en något annat jag upplevt.”

Utdrag från Genom ett svart och oändligt hål:
”Jag är tretton år. Jag har färgat mitt ljusa hår, till svart. Jag sminkar mig med mörk kajal runt ögonen, och bär nästan alltid svarta kläder. Mina väggar inne på rummet är tomma, vita och kala. Jag har tagit ned alla mina barndomsplanscher och i sinom tid ersätter jag dem med bilder på de hårdrocksband jag avgudar. Jag har börjat i högstadiet. Folk pressar och knuffar sig förbi i korridorerna. Gapar och skriker. Musiken som spelas är hög.
Jag håller i mappen och väntar på att bli insläppt till nästa lektion, medan jag sitter på en bänk utanför klassrummet.
Samtidigt som jag försöker att stänga ute musiken, vrålen och alla högljudda skratt.”


Utdrag från Deras skuggor omfamnande mig:

”Min värld är sluten, inga ord har nästan sagts. Mitt sinne är förtvinat, det finns inget att säga. Vi avslutar mötet så. Jag reser mig upp, jackan har jag haft på mig hela tiden, har inte haft i åtanken att berätta något. Om det som jagar mig, det jag ser. Som ingen annan verkar se. De Svarta som cirkulerar runt och runt, håller mig till sin fånge. Jag får inte passera deras gräns. Kan inte göra det, de kommer att ta mig, dra ner mig under marken. Till mörkret. Avgrunden.

Jag såg de Svarta, de kom med sin skugglika gestalt mot mig, de gick i en lång rad. De skulle ta sönder mig, om de kom för nära. Så jag sprang. Genom tid och rum. Men de väntade alltid på mig vid den andra sidan. Jag var fast. Fångad. Deras skuggor omfamnade mig. Deras vingar rispade sönder min hud.”

Utdrag från Den verklighet som var min egen:

”Nattlyktan. Som jag såg utanför sjukhusfönstret. Gav mig en strimma av hopp. Jag kommer än ihåg att jag skrev en sång om den. Spelade med en klingande melodi, på gitarren. Jag sjöng om någon jag kunde älska.
Men jag kunde inte älska mig själv.”

Utdrag från Epilog:
”Efter ett tag märker jag vart jag befinner mig. Jag står på min gamla skolas skolgårdsplan. Men denna gång drabbas jag inte av skräck, panik eller den välbekanta rädslan, som jag så ofta bar när jag som barn passerade dessa skoldörrar och platser, där minnen och händelser ägt rum.
Jag förstår idag, jag kan se och känna: att detta är mitt förflutna. Jag inser att denna plats, är en plats och inget mer. Jag vet idag, att så mycket har förändrats, och att inte jag heller är samma person.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s