När hjärnan inte vill arbeta flexibelt – Om Aspergers syndrom och förändringar

Gårdagen var en bomb av stress. Under förmiddagen hade flera förändringar skett under kort tid, och efter jobbet slog det slint av utmattning.
Detta är listan av förändringar som hände under drygt 2 timmar, och hur det påverkade mig:

 • Min DBT-terapeut ringer inte vid det klockslaget som hon skulle. Utan ringde en timme efteråt, men då kunde jag inte ta samtalet som jag jobbade. Jag hade då svårt att koncentrera mig under resten av mitt arbetspass, som ovissheten fanns i mina tankar, när skulle hon ringa mig igen? Jag hade inte heller tagit ut pengar innan jobbet, som jag hade förberett mig väldigt noggrant så att samtalet skulle gå så smidigt som möjligt, och så att jag inte missade någon viktig information,
 • Det blev inget samtal med min handledare på jobbet, som förhinder dök upp, och vi fick skjuta upp mötet till nästa dag, som också lämnande en stor ovisshet (då jag skulle tagit upp ett önskemål kring mina arbetsuppgifter.)
 • Varenda bankomat jag gick förbi var avstängd på vägen hem, så jag kunde inte ta ut pengar som jag skulle enligt med dagplanering. Som skapade en stor irritation och trötthet, efter alla dessa störande moment i mina vanliga rutiner och planering.

När jag klev innanför min dörr, med en hög stressnivå, arg, frustrerad och trött. Lade jag ändå snabbt märke till att Dallas, min katt hade spytt ännu en gång (som jag hade haft problem med senast 3 dagar innan), så brast mitt tålamod helt och hållet. Jag gick in med ytterkläder och satt mig på sängkanten med händerna iför mitt ansikte. Jag grät och hade känslan av att vara otillräcklig.
Men jag ringde upp boendestödet, och berättade om det som hade hänt, och hon sa att hon skulle kunna ha möjlighet att komma en timme tidigare. Och jag kände att jag behövde det, så jag tackade ja till erbjudandet.

Efter samtalet, så kunde jag samla mig igen. Fast det tog nästan hela dagen. Stressnivån minskade, medan jag använda andningsövningar. Jag lyssnade på musik som fick mig att känna mig lugnare. Jag skrev en ny prioriteringslista för dagen, vad jag behövde göra, och i vilken ordning.
På så sätt och vis lyckades jag att minska stressen. Och en kaotiskt dag slutade ändå i ordning och reda.

Detta är en av mina absolut svåraste delar med min Asperger diagnos: förändringar.
Min hjärna kan inte arbeta flexibelt när det blir för mycket på en och samma gång. En förändring kan jag klara. Men tre stycken på knappt två timmar? Så långt har jag inte ännu nått i min hantering av diagnoser.

Annonser

4 reaktioner på ”När hjärnan inte vill arbeta flexibelt – Om Aspergers syndrom och förändringar

 1. känner verkligen igen mig. klarar inte heller av förändringar. om saker inte går som planerat blir jag förvirrad, stirrig och ibland helt okontaktbar. en av de värsta sakerna är när någon ska ringa en viss tid, särskilt som jag verkligen tycker att det är jobbigt att prata i telefon, och sedan gör personen inte det. sådant kan verkligen förstöra en hel dag.

  hoppas du har en bättre dag idag.
  kram

  Gilla

 2. Ja, det kan verkligen ställa till det. Och jag önskar att omgivningen kunde försöka förstå det mer. För som du säger, om det sker så kan det förstöra en hel dag.

  Jo, det är bättre idag. Hoppas att du är bra med dig.
  Kram!

  Gilla

 3. Jag känner igen mig mycket i svårigheten att hantera förändringar! Saker som blir ändrade utan att man får veta det i förväg och oplanerade förändringar är verkligen svåra att klara av på ett bra sätt!
  Det verkar som om du har några strategier att klara av jobbiga situationer och som kan få dig att må bättre – jättebra! Jag skulle nog behöva skaffa mig fler sånna!
  Igår var en jobbig dag för mig med många förändringar som jag fortfarande håller på att försöka hantera…
  Skönt att höra att det i alla fall ordnade sig för dig! Det gör ju oftast det, fast det i svåra stunder verkligen inte känns så!

  Gilla

 4. Förändringar ställer -verkligen- till det. Men det är övning och övning, att hitta sätt som fungerar för en, när något som inte är planerat sker: att kunna stå ut i stunden är jättesvårt. Men det brukar vända till slut, att min finner ro i sig själv igen. Kämpa på, och jag hoppas att det känns bättre för dig nu. Kram!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s