Där det inte är mörkt och ljudisolerat – Om att leva Aspergers syndrom

Idag har det varit en ny dag med energislukande perceptionssvårigheter. Eller min Aspergerproblematik är överhuvudtaget enormt svårt att handskas med just nu. Ansiktsuttryck förvirrar mig, likasom alla de samtal där man bör kunna ”se eller höra mellan raderna” för att kunna veta vad som egentligen sägs eller sker.
Ja, detta är en dag då jag helst skulle vilja låsa in mig i ett alldeles mörkt rum. Och så pass ljudisolerat så att inte ens mina egna andetag skulle höras.

Det var 100 års jubileum på jobbet idag, svårigheterna började redan när jag skulle gå in i entrén. Det var en folkmassa precis i öppningen av bibliotekslokalen, och jag vet att jag behöver passera alla människor för att komma till skåpet där jag kan låsa in min jacka och väska. Varför är det så jobbigt, kanske många tänker eller skulle fråga sig?
När jag kliver in så slåss jag av en hög ljudnivå, stimmigt, rörigt och alla pratade i munnen på varandra. Jag känner även att jag får blickar på mig, och jag får automatiskt den tanken att de kollar på mig för att jag ser annorlunda och ful ut, som många har sagt till mig förut.
När jag har tagit hissen upp och börjar ställa upp böcker känner jag mig också väldigt ensam, och de ensamhetskänslorna jag konstant bär på blir plötsligt väldigt konkreta. Och med ens blir jag väldigt ledsen. Jag går inte heller för att titta på talet, som jag undviker folkmassan då perceptionerna är alldeles för energikrävande för stunden.

När jag kommer hem från jobbet sätter jag mig vid köksbordet med händerna för ansiktet och försöker med det lilla förnuft jag möjligtvis kan ha, för att hitta lösningen HUR jag ska orka handla. När energin är på botten och ångesten istället är uppskruvad till max.
Men tack vare min fantastiska pappa och mamma, så har jag kunnat fortsätta dagen som vanligt. Och snart ska jag träffa världens underbaraste ♥

Annonser

2 reaktioner på ”Där det inte är mörkt och ljudisolerat – Om att leva Aspergers syndrom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s