Novell: Varga

På en bänk i en ödslig park i mörkret sitter Varga. Det blåser hårt och höstkylans vindar tilltar i sin styrka.
Hon andas snabbt, ytligt. Hon kippar efter luft. Bröstkorgen vidgar sig och det bränner i lungorna. Benen har stumnat och hjärtslagen är snabba. Hennes kropp pulserar. Sjuder. Varm och svettig. Hon orkar inte längre röra sig.
Hon lägger märke till att hon skakar, händerna skälver, och hon ser på dem. Hennes händer är täckta av blod.

*

Hon är ensam kvar, Varga. I klassrummet. Tjejen som ingen minns, ljudlös och osynlig. Varga sitter i ett av klassrummets fönsterbleck. Gardinerna täcker för fönstret, som hennes händer och hår täcker ansiktet. Hon vill inte se. Hon vill inte heller minnas.

*

Varje andetag är en kraftansträngning. Mörkret är närvarande. Hon hör skrik.
Hon hör viskningar. Det slutar aldrig. Rösterna. Hon ser sig själv i spegeln. Hennes smink har runnit, ögonen är rödsprängda. Håret är trassligt, tovigt.
Hon står inte ut med att se på sig själv. Men ändå så står hon kvar där. Alldeles stilla. Hon hör knappt sina egna andetag.

*

Jag minns en äng, sa Varga. Där det grönskade, och fötterna blev fuktiga av morgonens dagg.
Och jag minns att jag log, sa Varga. Jag minns hur solen strålande, och att det fångande mitt inre. Men nu minns jag ingenting. Och jag kan inte längre känna det mjuka gräset, eller solens värme. Det enda jag ser är en brunn. En bottenlös, kolsvart brunn.

En gång så trodde jag. Jag bar ett kors runt min hals. Med smycket så kände jag mig trygg.
Men blåmärkena som täckte min smala och beniga kropp, bevingades av fler.
Jag kan fortfarande känna slagen och sparkarna. En dag rev jag bort halsbandet, jag kastade korset i ån. Ett singlande och drunknande hopp.

*

Varga känner sig iakttagen. Men det är svårt att se sig omkring. Mörkret ter sig becksvart omkring henne, och träden kastar obehagliga skuggor.
I hennes öron susar fortfarande anklagelser, svärord och hot. Och hon minns hur gruset skrapade mot hennes bara hud, när Adrian låg över henne. Hon kan fortfarande höra hur han stönande. Hon minns smärtan och hon minns lukten. Hennes sinnen är skärpta.
Knivskarpa och vakna. Men på insidan, så finns ingenting. Där är det lika tomt som ett stort, ekande rum.
*

Hon slänger igen ytterdörren och kliver in med smutsiga skor. Hon bryr sig inte om att kängorna lämnar spår efter sig. Menlösheten jagar henne.
Varga går upp för trappona, på väg till sitt rum. Hon haltar när hon går. Jackan är blött och kläderna är fläckiga och smutsiga. När hon stänger igen dörren till sitt rum så slänger hon av sig väskan, men hon låter kläder och skor vara på.
I sängen ligger hon. Orörlig hela kvällen. Hon stirrar på en och samma fläck i taket i flera timmar.
*

I skolan målade jag en gång en teckning. En hårlös och tandlös man. Hans rygg var böjd och krökt, hans händer var beniga och knotiga. Jag minns att han dreglade, och han stank som avlopp.
Mannen som Varga porträtterade brukade fråga småbarn om han kunde få deras vackra och lena hår. Han berättade att han frös om nätterna. Att hans huvud blev till is av kylan. Han viskade till barnen med en raspig och hes röst.
Och om barnen inte frivilligt gav sitt hår till honom, så slet han av det från deras oskuldsfulla huvuden.
Man kan fortfarande höra barnens gälla skrik på hjälp om nätterna.

*
När jag var liten så berättade min mor historier om vargar, månsken och snö. Hon berättade om skogar och naturens väsen. Hon satt vid min sängkant, sent på kvällen. Jag lyssnade med slutna ögon. I mina drömmar kunde jag yla som vargar.  Jag kunde höra hur det knastrade om snön. Jag kunde förnimma fågelkvittret en solig vinterdag. När ögonen var slutna, så kunde jag glömma.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s