Boktips! Britt-Marie Eklund – Lek med skärvor

84848

Av en ren slump stötte jag på den sällsynta, men nyutgivna diktsamlingen Lek med skärvor av Britt-Marie Eklund. Originalutgåvan publicerades 1955.

Redan från de första fem dikterna insåg jag hur fenomenal denna diktsamling är. Lek med skärvor var den enda bok Britt-Marie Eklund gav ut, då personliga/familjeskäl kom i vägen. Vilket är oerhört synd, då hennes poesi med den mörka, och finstämda klangen är otroligt fängslande, berörande och bra skrivet. Detta är utan tvekan en av mina favorit diktsamlingar, om inte min favorit.

Baksidestext lyder:

Britt-Marie Eklund (1927–2011) jämfördes med Karin Boye och Edith Södergran. Av olika anledningar blev det bara en diktsamling. Härmed återutges den tillsammans med några dikter som tidigare inte publicerats i bokform. / Redaktör (och förord): Peo Rask. Efterord: Erik Jonsson.

Poesi kan vara svårt att förstå sig på, och passar inte alla.
Men det är just det som jag själv tycker är så förtjusande med poesin.
Hur man tolkar dikten. Jag är ganska säker på om tio personer skulle läsa en dikt, så skulle alla ha en egen version av den.
Lek med skärvor låter mig tolka, vända på orden och se dikten i nya vinklar och perspektiv.

Detta en diktsamling som jag varmt rekommenderar. Dessvärre är den svår att få tag på, och den är utsåld på Black Island Books (där den är nyutgiven). Men den verkar finnas på vissa bibliotek, och från flera återförsäljare på Bokbörsen, där man kan beställa boken.

Mitt betyg är fem stjärnor av fem
stars_vanjavit(6)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s