Såhär fungerar min Aspie-hjärna

Som de flesta med Aspergers syndrom tycker är rutiner också viktigt för mig. Jag mår bra av att min vardag är strukturerad, därför att det är så mycket som tar min energi. Det är utmattande att vara på jobbet, jag upplever det samma av att exponeras av olika sinnesintryck, speciellt ljud och ljus.
Men det kan också ställa till problem om man är så pass rutinmässig att man prioriterar bort sin fysiska och psykiska hälsa, vilket i vissa fall händer mig.
Det är så svårt att förklara för omvärlden hur min hjärna fungerar, men jag ska ge er ett visuellt exempel:

Visualisera eller tänk er en lång, lång stege som leder upp till ett avancerat knappsystem, där varje knapp har en egen funktion. Det kan vara allt från att gå till jobbet, borsta tänderna, betala räkningar, komma ihåg att skriva handlingslista och etc. När min vardag har en rytm och balans fungerar knappsystemet utan några större problem. När en knapp blinkar går jag uppför stegen och trycker in den. Jag går ner igen i lugn och ro, och hinner samla mig mentalt innan nästa knapp lyser.

Men när det exempelvis har varit mycket omkring mig, om förändringar sker, eller om jag är på väg att bli sjuk. Kan en ”störning” i knappsystemet uppstå. Jag kan då se att knappen för ”arbete” lyser, jag klättrar uppför stegen, trycker in knappen och går sedan ner igen. Men halvvägs nere inser jag att jag glömde att trycka in knappen för att ”ta med fika.”
På jobbet är jag trött och mitt blodsocker sjunker.
Dagen fortskrider, och allt fler knappar börjar lysa. Jag trycker i knappen för ”lunch”, men inser att jag inte har någon mat hemma. Jag står där förvirrad och vet inte vad jag ska göra.
Av ren automatik går jag nedför stegen igen. Men kom sedan på att jag kan köpa lunch ute. Med andfådda steg går jag åter upp, och trycker in knappen. Av ren förfäran drar jag andan när jag ser hur många knappar som nu lyser. Jag börjar känna mig stressad och missar att trycka in ”lunch” knappen. Med trötta rörelser går jag uppför stegen, och trycker in knappen som jag nyss glömt. Mot dagens slut kan jag känna hur utmattad jag är av allt klättrande, men när jag ser knappen ”vila” lysa orkar jag inte ens gå upp igen. Resten av dagen ser jag knapparna lysa allt mer febrilt, men jag fixar knappt resa mig för att hämta ett glas vatten från köket.

När jag har gett är detta exempel, är det då så konstigt att jag inte orkar att arbeta mer en två timmar på jobbet? Tänk er hur ansträngande det är att inte kunna återhämta sig mentalt under en hel dag. Att hela tiden behöva tänka vad man ska göra, hur man ska göra det. Hur man ska finna kraft till att orka…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s