När jag köper kläder – Om att leva med Aspergers syndrom

Många med Aspergers syndrom har svårt för känselintryck, de kan skilja sig i olika grad och sätt. Vissa har inte något problem med det alls, som sagt. Det är väldigt individuellt. I detta inlägg kommer jag beskriva hur det ibland blir för mig när jag ska handla nya kläder.

Till en början kan jag berätta att jag sällan uppskattar att gå i affärer eller shoppa på stan, som att alla intryck gör mig utmattad. Jag brukar ofta dra på det tills jag har en längre lista, så jag slipper att gå på stan så ofta.
Det som är mest problematisk att inhandla är kläder av alla dess slag. Två undantag är skor och mössor, men jag anser att det är mer av en accessoarer en klädesplagg.
Något som ni kanske inte vet om mig är att jag är väldigt kräsen hur kläder känns,  hur de ser ut är inte lika viktigt för mig (men det behöver naturligtvis vara acceptabelt).
Jag har väldigt svårt för material som är silkiga eller lena, jag har även svårt för spets. Vilket skapar ett stort problem när jag köper underkläder, då nästan allt är lent, och har just spets. Hela tiden så tänker jag då ,”varför kan de inte bara göra det enkelt för sig?”
Det brukar ta lång tid för mig att hitta en behå som är i bomull och utan push-up. Jag har även svårt när kläder har dekorativa sömmar eller för djup urringning (speciellt v-ringning.) Jag gillar inte heller när kläder är för tajta, jag vill gärna har tröjor i loose fit.
Så om man räknar ihop alla dessa delar, kan nog kvinnor förstå vilket problem jag stöter på när jag handlar kläder. Då alla dessa saker jag inte gillar med kläder ofta förekommer i modebutiker.

Jag vill helt enkelt ha det simpelt. Klädmodeller utan krusiduller och onödiga detaljer. Men samtidigt så är det inte omöjligt för mig att hitta kläder, det tar bara lite längre tid  och kräver mer tålamod. Och det är väl ändå bra att det finns ett brett urval så att alla hittar något de trivs i!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s