Är jag tillräcklig som jag är? – Att leva med Aspergers syndrom och psykisk ohälsa

Något som har tyngt mig den senaste tiden är känslan av att mina funktionsnedsättningar bara är en nackdel, och inte alls en fördel.
Jag vet att jag förmodligen aldrig skulle ha fått mitt jobb om det inte vore för att jag är väldigt noggrann och hängiven mina uppgifter. Jag kanske inte heller skulle ha gett ut min bok om det inte vore för min förmåga att kunna uttrycka mig, när väl inspirationen finns. Jag kanske inte heller skulle ha kunnat koda hemsidor, lärt mig spela gitarr, sjunga och måla helt på egen hand om det inte vore på grund av min Asperger. Trots det så känner jag att min funktionsnedsättning är mer som ett hinder än en fördel just nu. Jag är så trött över att förklara för försäkringskassan och andra myndigheter varför jag inte kan arbeta mer än vad jag gör.

Trots att jag också möts av förståelse, speciellt från min familj, vänner, men också mer och mer från mina arbetskollegor, så känns oförståelsen mer, speciellt om jag redan befinner mig i en svacka.

Jag har kommit allt närmare en insikt, att jag förmodligen aldrig ens kommer kunna ha ett halvtids jobb. Det gör mig ledsen, eftersom jag önskar att kan hade mer kraft. Att jag kunde jobba heltid, att få vara en del av samhällets struktur. Men jag vet att jag inte kan det, åtminstone nu.

Min läkare frågade mig vad som skulle hända om jag började arbeta mer.
Det var en relevant fråga eftersom jag behövde ett läkarintyg till försäkringskassan. Men jag kan inte rå för att jag tar det personligt. Att jag ännu en gång behöver förklara för andra, och själv bli påmind om min otillräcklighet. För det känner jag, att jag är otillräcklig. Inte nog bra som jag är.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s